felhasználónév
jelszó
Lézerszemüvegek
Minden olyan veszélyes területen, ahol 3B vagy 4-es osztályú lézerberendezéseket használnak, olyan szemvédelmet ajánlatos használni, melyet a meghatározott lézersugárzás ellen megfelelő védelmet biztosítanak. A lézerszemüvegekről és azok megfelelő használatáról utasításokat az EN 207 szabvány (európai szabvány) tartalmaz.

A címkének a következőket kell tartalmaznia:

  • a működési hullámhosszt, melynél védelmet ad a szemüveg
  • az optikai sűrűséget (OD), ami elérhető és/vagy
  • az ''L'' védelmi szintet, ami elérhető

Azokat a veszélyes lézerforrásokat, melyeket zárt munkatérben, vagy munkaállomásokban működtetnek, nem jelentenek veszélyt, mivel a védőfedél védelmet biztosít, így ezek a berendezéseket 1-es, illetve 2-es osztályba sorolják. Ilyen berendezések a Trodimp-R Kft által forgalmazott Speedy, FineMarker síkágyas lézerberendezések és a SpeedMarker FL és CL lézergépek gyári vagy egyedi LWS munkaállomásai.
Ezek a berendezések csak akkor jelenthetnek veszélyt, ha szétszedett állapotban üzemeltetik őket. Például ilyen veszély fordulhat elő akkor, ha nagyméretű tárgyakat jelölnek és a burkolatot meg kell bontani. Ebben az esetben a lézersugárzás kijuthat a berendezés burkolatán kívülre, így a berendezés használata már nem biztonságos. (A burkolat nélkül 4-es osztályúvá válik). A természetes elkerülési reakciók sem nyújtanak elegendő védelmet a szemnek, ezért az esetleges sérülések elkerülése érdekében lézer-védőszemüveg használata ajánlott.
A védőszemüvegek kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a lézerforrás által kibocsátott lézersugárzás hullámhosszát is. A CO2 lézerforrások (pl. Speedy) esetében a hullámhossz 10.600 nm, míg az Nd:YAG (pl. FineMarker) vagy a fiber (SpeedMarker FL) lézerforrások esetében a hullámhossz 1064 nm. Az egyes hullámhosszokhoz eltérő bevonattal készült védőszemüvegek biztosítanak megfelelő védelmet.
Egyes lézerberendezéseknél lézer irányfényt is alkalmaznak, melyek szintén nem veszélytelenek. Az irányfények lézeres mutatópálcák, melyek általában piros fényt sugároznak (630 és 670 nm hullámhossz között). Teljesítményük elérheti a 3B osztályba sorolt sugárzási teljesítményértéket is, így ezek működése során is védőszemüveg használata ajánlott.
A Trodimp-R Kft által forgalmazott lézer biztonsági szemüvegek az előírt, CE megfelelőségi tanusítvánnyal rendelkeznek és az EN207/208 nemzetközi szabványokban előírtaknak megfelelő védelmet biztosítanak a különböző hullámhosszú lézersugárzások ellen, igen jó ár / érték arany mellett. Minden egyes védőszemüvegen feltüntettük azokat a hullámhossz tartományokat, mely lézersugárzások ellen védelmet biztosít a lézer-védőszemüveg.

                                                                                                              
A lézerbiztonsági szabványokról                                                                  Lézerbiztonsági szemüveg típusok
és a lezerberendezések biztonsági
besorolásáról itt olvashat!


Védőszemüveg tesztelése

A lézer védőszemüvegeket több szempont szerint tesztelik és a következőket veszik figyelembe:

  • a lézerberendezés működési hullámhossza
  • lézerforrás típusa
  • lézerberendezés üzemmódja
  • ha impulzus üzemű, mekkora a maximális impulzusidő
  • maximális sugárzási energia

A teszt végén a szemüveg kap egy védelmi szintosztályzatot. Az "L" osztályozás az EU-szabvány szerinti, az "OD" osztályozás Nemzetközi szabvány szerinti. Legtöbbször mindkét osztályt feltüntetik, de elegendő az egyik is. Az "L" osztályozás hasonló az "OD" osztályozásához, de más a számítási módja. Példa: L4-es védelmi szint 10x nagyobb védelmet biztosít, mint az L3-as védelmi szint. Az L5 védelmi szint már 100x nagyobb védelmet biztosít, mint az L3-as védelmi szint, és így tovább.

A lézervédelmi szemüvegek csak a véletlenszerű és rövid ideig tartó lézersugárzások ellen véd! Soha ne tekintsen közvetlenül a lézersugárba, ez még védőszemüvegben is tilos!

 

A termékek megvásárolhatók webáruházunkban:


domain, tárhely
webdesign